Основні принципи організації харчування в закладі

  • відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;
  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
  • технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає їх вихідну харчову цінність;
  • забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та видача страв).

Відповідно до рішення 39 (позачергової) сесії 8 скликання Тульчинської міської ради від 16.12.2022 року №1993 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у закладах загальної середньої та дошкільної освіти Тульчинської міської ради у 2023 році», встановлена вартість харчування вихованців закладу дошкільної освіти:

  • дітей ясельного віку – до 32 грн на одну особу,

з розрахунку: 40% (12,80 грн) – бюджетні кошти

60% (19,20 грн) – батьківська плата

  • дітей від трьох років і старше — до 45 грн на одну особу,

з розрахунку: 40% (18,00 грн) – бюджетні кошти,

60% (27,00 грн) – батьківська плата.

В закладі дошкільної освіти здійснюється 3-х разове харчування, згідно з розробленим чотиритижневим меню на кожен сезон.

Щоденне меню складається медичною сестрою старшою за участю кухаря та директора закладу, відповідно картотеки страв з урахуванням наявності продуктів харчування.

Протягом року видача їжі з харчоблока відбувається відповідно до графіка, постійно оновлюється вивіска щоденного меню.

Щоденно ведеться контроль за санітарним станом харчоблока, за станом столового та кухонного посуду, за маркуванням кухонного інвентарю та використанням його за призначенням, умовами зберігання та термінами реалізації продуктів, за закладкою основних продуктів, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі, видачею готових страв на групи (після зняття проби та відповідного запису в бракеражний журнал), відбором та зберіганням добових проб.

Медична сестра щодня відвідує групи під час прийому їжі дітьми, слідкує за апетитом дітей, правильністю роздачі готової їжі (в кожній групі є вага для готових страв), сервуванням столів, чергуванням дітей, за закріпленням гігієнічних навичок та культурою поведінки під час прийому їжі.

Кухар відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог.

Для здорового харчування дітей в садочку встановлено пароконвектомат.

На виконання Постанови КМУ №305 від 24 березня 2021 року щодо технології приготувань страв здорового харчування в необхідних об’ємах та з метою реформування процесів, орієнтованих на здорове харчування дітей в закладі дошкільної освіти придбано та підключено пароконвектомат.

Пароконвектомат – це професійне кухонне обладнання, принцип роботи якого – поєднання пари й примусової конвекції.

Головна його перевага – це збереження корисних властивостей продуктів.

За допомогою нового кухонного обладнання дітям організовується здорове та збалансоване харчування.

Пароконвектомат об’єднує в собі з режими приготування їжі:

  • конвекцію (обдування гарячим повітрям)
  • приготування на пару
  • комбінований режим.

До основних переваг пароконвектомата відносять такі:

  • час приготування продуктів скорочується на 20-50% в порівнянні зі стандартною кухонною технікою;
  • втрати ваги при приготуванні м’ясних продуктів на 60%, ніж при аналогічній обробці на плиті;
  • в процесі приготування овочі й каші (у каш існує «привар» - збільшення обсягу за рахунок вбирання рідини й набухання) зберігають 100% корисних речовин і вітамінів;
  • скорочення обсягів використаного жиру досягає 95%;
  • зниження витрат електроенергії на 60% (крім того, час виходу пароконвектомата на робочий режим після включення становить не більше 5 хвилин, тому нема потреби весь час тримати його включеним);
  • витрата води знижується на 40%;

У робочій камері пароконвектомата можна використовувати різні способи приготування продуктів:

  • приготування на пару і тушкування, що передбачає використання режиму пари 100% вологості й низькій або високій (від +80°C до +120°C) температури;
  • смаження і обсмаження, що здійснюється : методом конвекції (циркуляції розігрітого повітря) при температурі від +30°C до +250°C і відсутності пара.
  • в комбінованому режимі, що передбачає використання пара різної вологості і гарячого повітря (від +30°C до +250°C);
  • регенерація охолоджених і заморожених продуктів.

Таким чином, пароконвектомат забезпечує приготування до 75% страв, що вимагають теплової обробки.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування